Koiran koulutus onnistuu kontaktia vahvistamalla

16.09.2019

Kuvituskuva. Kuvassa koiralla hyvä kontakti ohjaajaansa.

Koiran koulutus onnistuu jokaiselta koiran omistajalta, kun siihen saa oikeat opit ja kun koiraan saa kontaktin.

Tämän tietää Birgitta Katevuo, joka on hakenut Turun Murren kursseilta apua länsiylämaanterriereidensä koulutukseen. Birgitta halusi rauhoittaa arkensa, sillä kahden koiran kanssa ei-toivottujen käytösmallien kontrollointi oli haastavaa, lemmikkeihin ei aina saanut kontaktia ja koira-arki tuntui toisinaan turhan raskaalta.

Murren kursseille Birgitta suuntasi 2-vuotiaan Oskunsa kanssa. 7-vuotias Essi-koira on saanut osansa koulutuksesta kotiarjessa.

– On ollut ilo huomata, että myös 7-vuotias koira voi oppia uutta, kunhan kouluttaminen on johdonmukaista, säännöllistä ja toistuvaa, Birgitta iloitsee.

Koulutuksen ydin on palkitsemisessa Birgitta kertoo, että ennen Murren kursseja hän ajatteli, että koirien koulutus onnistuu vain ammattilaisilta. Perustaitokurssilla hän kuitenkin oivalsi olleensa väärässä.

– Käänteentekevää oli ymmärtää palkitsemisen merkitys ja se, miten palkitseminen tapahtuu. Opin, että oikein ajoitetulla palkitsemisella pystyn ohjaamaan koiran pois ei-toivotuista tavoista toivottuun käyttäytymiseen, Birgitta tiivistää.

Yksi Birgitan tärkeistä oivalluksista oli myös se, että kurssin tavoitteena on ohjata koiran omistajaa oikeanlaisiin toimintatapoihin.

– Ymmärsin, ettei koirani voi tietää, mitä siltä odotan, jos en palkitsemisen avulla viestitä, mikä on toivottua käytöstä ja mikä ei.

Kahden koiran yhteiselo sekä Birgitan arki koirien kanssa on helpottunut, kun hän on saanut avaimet koiriensa koulutukseen. Perustaitokurssin jälkeen Birgitta jatkoi Oskun kanssa Kontaktikurssille.

– Nykyään minulla on kontakti koiriini, ja ne hakevat kontaktin minuun, koska tietävät sen olevan toivottua ja palkittavaa käytöstä. Sen ansiosta esimerkiksi hihnassa vetäminen on vähentynyt huomattavasti ja vieraiden ihmisten kohtaaminen on helpottunut. Lenkillä käynti on nykyään mukavaa, sillä kontaktimme säilyy, vaikka vastaan tulisi muita koiria. 

Tavallisessa arjessa Birgitan ja koirien välille muodostunut kontakti näkyy monella muullakin tavalla.

– Koirat ovat oivaltaneet, että esimerkiksi hyppääminen ja ryntääminen eivät ole toivottua käytöstä. Hoitotilanteet ovat helpottuneet ja arki on rauhoittunut. Koirat ottavat nykyään myös vieraat vastaan rauhallisemmin kuin ennen. Tärkeintä on toistaa kursseilla saatuja ohjeita säännöllisesti. Vielä on paljon opittavaa sekä minulla että koirillani, mutta suunta on nyt oikea.